Blogger Widgets

2012. augusztus 21., kedd

A leglenyűgözőbb fandom?

Sziasztok!

Még csak most kezdődött el a forgatás, de a világ TMI rajongói teljes lázban égnek. Tegnap egész nap többször volt trend Twitteren a #TMISetDay1 és a #CityofBones is. A Twittert valóban elárasztották a bejegyzések, amelyekben a helyszínről kapott infók és képek mellett csupa-csupa boldog és izgatott rajongó mesélt az érzéseiről. 

Maga Cassandra Clare, az írónő is reagált a dolgokra és válaszolt néhány rajongói kérdésre is.

Így hát nem meglepő, hogy felmerült a gondolat, hogy a TMI rajongóké a legnagyobb és legnagyszerűbb fandom a világon. Jobb, mint a Harry Potter, a Twilight és a Hunger Games rajongók bázisa. 

Néhány érv, amiért így van és így lehet:

Cassandra Clare aktív

A fent említett sorozatok írónőivel ellentétben Cassandra Clare nagyon is aktív az interneten és rendkívül közvetlen a rajongóival. Saját bloggal, Twitter, Facebook és Tumblr oldalakkal rendelkezik, ahol rendszeresen beszámol arról, hol is tart a könyvekben, részleteket, híreket és rajongói alkotásokat oszt meg velünk és válaszol a rajongók kérdéseire.
Ez nyilvánvalóan egy olyan erő, ami összetartja a rajongókat a világ különböző pontjairól. 

Rajongói alkotások garmadája

Ha az ember felnéz a Tumblr oldalra vagy Deviantart-ra az internet már most tele van rajongói alkotásokkal, értve ezalatt a kézzel rajzolt dolgokat és a fotómanipulációkat is. Amint egy-egy szereplőről kiderült, hogy ki alakítja, egy órán belül már meg is jelentek vele az első manipulációk, amelyek azért az eddigi nagy rajongóbázissal bíró sorozatoknál nem volt ilyen gyors. 

Félelmetes mennyiségű idézet

Itt most nem azokra a hosszabb idézetekre gondolok, amiket általában kigyűjt az ember. Hanem a rövidebbekre, amelyeket lehet plakátokon, rajongói alkotásokon afféle szlogenként használni, és amelyeket a rajongók meghallva cinkosan összekacsintanak összetartozásuk teljes tudatában.
Cassandra Clare-nek félelmetes humora van, így ezek a szlogenmondatok minden résszel csak gyűlnek és gyűlnek. A jobban néznek ki feketébentől, a To love is to destroy-on keresztül, a mangókig vagy a fiúig, aki soha többet nem sírt, minden van. 

Többrétűség

Amíg az előbbi három említett fandom csak egy-egy sorozattal és néhány kiegészítő kötettel dolgozhat, addig Cassandra Clare kapásból három sorozattal dicsekedhet az Árnyvadász világban. Mind más kor, más helyszín, de a varázslat ugyanaz. Szerethető karakterek, vicces jelenetek... 
Mire a film kijön, az egyik trilógia ért csak véget. A TMI sorozat utolsó része még nagy eséllyel nem lesz a rajongók polcain, így azt a vevők már a mozifilm utáni várható meglehetős siker tudatában várhatják. A harmadik Árnyvadász sorozat első része pedig akkor még meg sem fog jelenni! Tehát miközben jönnek a filmek, még egy teljes sorozat könyvei hátralesznek.
Illetve azért az előre láthatóan 6 film, és siker esetén még a plusz 3 ID film a legtöbbnek mondható a fent említett adaptációk közül. És akkor még nem is volt arról szó, hogy a harmadik trilógiát is megfilmesíthetik, hiszen a filmes jogokat szintén megvették.

Uniszex

A TMI sorozat nagy előnye pl. a Twilighttal szemben, hogy uniszex. Bár főként lányok olvassák, a történet nem nevezhető csak lányosnak, hiszen a romantikus szál mellett van itt harc a démonokkal, varázslat stb. 

Az űr betöltése

A Harry Potter után kijött könyvek sikerességét rendre ehhez mérik. A Twilightot és Hunger Gamest is emlegették, mint az új Harry Pottert, holott mindkét történet nagyon távol áll tőle. Mondhatni, közük nincs egymáshoz. A romantikus vámpírsztori és a disztópia sem kapcsolódik a Harry Potter műfajához. A Csontvárossal ellentétben. Ugyan még sok-sok cikk van a HP-Árnyvadász párhuzamokból, de azért alapjában véve a főbb hasonlóságok nyilvánvalóak. Ez is olyan világ, mint a Harry Potter: egy fantasyvilág, amiben el lehet merülni. Szóval talán tényleg ez a sorozat lehet az, ami leginkább betöltheti a Harry Potter utáni (szerintem egyébként nem létező) űrt a HP rajongók szívében.

Jó pasik, csinos csajok

A TMI nagy előnye a szereposztás is. Mindenki megtalálhatja azt a pasit, csajt, akiért rajonghat. Korosztálytól, nemtől függetlenül. Van itt mindenféle nemzetiségű és korú főleg pasi, de azért a fiúk sem panaszkodhatnak.

Szereplőgárda

Nem utolsó szempont egy újonnan induló franchise esetében, hogy az első részre legyen ok, amiért az ember bemegy. És ebben nagy szerepe van a színészeknek. A legtöbb színész már kialakult rajongói bázissal rendelkezik, így nyilván az ő rajongóik be fognak menni megnézni a filmet. Lena Headey és Aidan Turner pedig épp aktuálisan ismert arcok a fantasy rajongók körében a Trónok harca és az A hobbit miatt.

3 megjegyzés:

  1. Hűha! Nagyon szeretem a Csontvárost, a Trónok Harcát és a Hobbitot is, ugyan Aidan Turnert mindig összetudtam kapcsolni a Hobbittal(A Csontvároson kívül), addig nem tudtam, hogy Lena a Trónok Harcában is szerepel. :) Hiába, látszik, hogy még csak a könyveket olvastam el. XD

    VálaszTörlés
  2. Csak egy apró megjegyzés. A HP akkora űrt hagyott maga után, ami egy egész univerzumot be tudna szippantani. Szóval nagyon is létezik. De egyet értek abban, hogy ez segít betölteni. A HP óta semmi nem kapott el ennyire. És Imádom a gondolatot, hogy még nagyon-nagyon sok hátra van belőle. Szóval Clare világa 90% betölti az űrt. (A maradék 10% pedig csak azért, mert a HP-n nőttem fel)

    VálaszTörlés
  3. Én a Harry Potter könyveken nőttem fel, és igen, tényleg hatalmas űrt hagyott maga után, amikor vége lett. Úgy éreztem ezzel le kell zárnom a gyerekkorom is. Egyszerűen nem tudtam elszakadni tőle, még a mai napig olvasom a fanfictionokat, amik legalább egy morzsáját visszaadják. Aztán egy hete láttam az első részt filmjét. Teljesen beleszerettem. Mikor megtudtam hogy ez egy könyvsorozat megfilmesítése kb. sikongattam örömömben. Egy hét alatt kiolvastam a Végzet Ereklyéinek első 4. részét (Volt mikor hajnal 3-ig csak olvastam), mert egyszerűen nem tudtam letenni a könyveket. Köszönöm Cassandra!

    VálaszTörlés

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets