Blogger Widgets

2012. október 6., szombat

Angyallexikon - Ithuriel

ITHURIEL


Kérésre előrébb vettem az Angyallexikonban Ithurielt. Ő nagyon fontos szerepet játszik az Üvegvárosban. SPOILER, ha még nem olvastad!!! Ugye ő az, akire Jace és Clary rátalálnak, és akit Valentine megkínzott. Ő rá a bizonyíték, hogy lehetnek angyalok a Földön. SPOILER, ha még nem olvastad a City of Lost Soulst!!! Valószínűleg a története még szerepet játszhat majd, hiszen kiderül, hogy Sebastian tudja, hogyan idézhet meg angyalokat, de az még nem derült ki egyelőre, hogy ennek pontosan mi a menete. Ebben még akár kulcsszerepe lehet annak, hogy Valentine hogyan tanította meg ezt Sebastiannak.

És ha esetleg nem vettétek észre, Valentine használja is a nevét szeráfpengéhez:

"Valentine mellette állt, ismét csak ragyogó szeráfpengével a kezében. Most évekkel idősebbnek tűnt; nem volt többé fiatalember. – Ithuriel – szólt."

Később pedig ugye Jace is. 

De ki is Ithuriel?


Ithurielt a legtöbben az igazság lándzsájáról ismerik.

Egyébként elég kevés információ van róla, de a csend nem ok nélküli. Ithuriel egy nagyon finom, csendes angyal. Nem a Fény harcosa (aminek a legtöbb angyalt ismerjük), nincsen kardja, ahogy a legtöbb angyalnak (például Mihány, Uriel), helyette lándzsája van, ami szintén azt sugallja, hogy nem szereti a közelharcot, és a fizikai összecsapásokat. Igen, harcol, ha szükséges, mint minden angyal, de szívesebben oldja meg a konfliktusokat megegyezéssel, amennyiben ez lehetséges. 

Ithuriel neve azt jelenti: Isten felfedezése. A Kabbalah szerint ő az egyike a Sarimoknak (hercegeknek) a Szent Sephiroths-nak (nem tudom, lehet, hogy erre van magyar kifejezés, de én nem ismerem - Deszy), akik Sephuriron angyal alatt szolgálnak. Igaz, angyali megjelenése világos, arany fény, ami egy koronához hasonlít. Ez a megjelenése azonban csak ritkán látható, mert Ithuriel nem igazán szeret szerepelni - inkább elmerül a környezetében. (Körülbelül úgy, mint ahogy Joan Osborne One of Us című számában van. Ha érdekel: http://www.youtube.com/watch?v=Xn7rIarpQBk) Ithuriel egyik képessége, hogy olyan hatással van az emberekre, hogy felfedezik Istent (innen a neve is), és spirituálisan visszatalálnak az Úrhoz. Képes befolyásolni az emberek gondolatait, álmait és intuícióit, és segít az embereknek kihozni a tehetségüket. (A rejtetteket is.) Így megláthatják a nagyobb képet és a szerepüket az életben. Ezt a képet pedig Ithuriel maga is tökéletesen látja.

Jó humort hoz, nyitott elmét, megvéd az ördögtől, és a Fényhez vezet. Átlát az illúziók fátylán, amit más emberek vagy ördögi lelkek teremtenek. Eltávolítja az emberek arcáról a maszkot, és eléri, hogy belenézzenek a lelkük tükrébe - lássák, kik is ők valójában. Éppen ezért sokan félnek is tőle.


John Milton Elveszett Paradicsomában (amiről tudjuk, hogy Cassie sokszor merít, és idéz is belőle rendszeresen), Ithuriel tévesen kerubként jelenik meg, és Gabriel azzal a feladattal bízza meg, hogy keresse meg a Sátánt. Lándzsája érintésétől a Sátán visszanyeri korábbi képét. 

„Ithuriel   s   Zephon!   Ti   szárnyra   kelve 
lessétek    ki    e   kert   minden   zugát,
 főleg,   ahol   a    két   kedvenc   lakik,  
s  most  ártalmat  nem  sejtve  álmodik.

"Ithuriel az ebben sántikálót  
dzsidával érintette könnyedén, 
s mert égi érintést nem bír ki álság: 
önlényegére visszaváltozik."

Ithuriel egyébként viszonylag népszerű a művészek körében. Többek között Victor Hugo, Thomas Hardy, Théophile Gautier és Rudyard Kipling is írt róla, utóbbi az ítélet, az igazság óráját Ithuriel órájának nevezi.

Néhány ábrázolása:







És akkor vissza az Árnyvadászok világába! "Eltávolítja az emberek arcáról a maszkot, és eléri, hogy belenézzenek a lelkük tükrébe - lássák, kik is ők valójában." Ha ebbe jobban belegondolunk, akkor máris látjuk, hogy tulajdonképpen Ithurielnek ez a szerepe megjelenik az Üvegvárosban is, hiszen segít abban, hogy Jace és Clary rájöjjenek a származásukra.

És akkor lássuk ezt a jelenetet is, már direkt a Csontvárosban szereplő Ithurielt:




4 megjegyzés:

  1. Syasztok!aki még nem olvasta A hercegnőt vagy az Üvegvárost SPOILER!
    Ithuriel ugye benne van A hercegnőben.Ő az aki benne van Tessa medáljában és védi őt.Csak azt nem tudom hogy, hogy függ össze ez a rész meg ami az Üvegvárosban van.Ha az angyal a medál fogja és védi Tessát akkor hogy kerül Valentine pincéjébe??nem értem. segítsetek!:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vagy csak komolyan álmodta Tessa az egészet?

      Törlés
    2. Nem, nem álmodta. Tessa az 1870-es évek végén él, ekkor történik vele az, amit a Pokoli szerkezetekben olvashatunk.
      Amikor felveszi Ithuriel alakját a CP2 végén, írják is, hogy kiszabadítja őt. Pech, hogy kiderül, hogy aztán még egyszer fogollyá válik. Lehetséges, hogy Valentine hasonló módszerekkel dolgozott, azért pont Ithuriel lett az áldozat, nem tudjuk.

      Törlés

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets