Blogger Widgets

2012. december 6., csütörtök

Parabatai

Sziasztok!

Hú, ez egy olyan téma, amiről tényleg rendszeresen kapok kérdéseket újra meg újra, különböző emberektől, akik más-más kötetnél tartanak a sorozatban.

Nagyon úgy tűnik, hogy a parabatai dolog valahogy kevéssé érthető, vagy legalábbis sokan nem teljesen értik, miről is van szó. 

A parabatai kapcsolatról már írtam korábban egy bejegyzést, amiben szerintem meglehetősen részletesen írtam az egészről: hogy mi ez, hogy honnan ered, hogy milyen a parabatai rúna, hogy történik az eskütétel és mi a szövege, illetve hogy a könyvben kik is parabataik. Ezt itt tudjátok elolvasni.

De akkor néhány mondatban itt is a dologról, megpróbálom máshogy is elmagyarázni, illetve ebben a posztban hozok néhány idézetet is a könyvekből.
Tehát a könyvekben gyakran esik szó arról, hogy létezik a parabatai kapcsolat. Ennek a Pokoli szerkezetek sorozatban valamivel nagyobb szerepe van, mint az A végzet ereklyéi sorozatban, illetve valószínűleg nagy szerepe lesz majd a The Dark Artificesben is, mivel ebben a két főhős között parabatai kapcsolat van. 

A parabatai kapcsolatot bizony már a Csontvárosban is említik, méghozzá a könyvnek eléggé az elején.

"- Lehet, hogy parabatai vagyunk - mondta Alec mogorván - de a pofátlanságod kezd az agyamra menni." - Csontváros

A következő említésnél tudjuk meg, hogy ez mit is jelent, mivel Jace elmagyarázza Clarynek a dolgot:

"- Hát az biztos, hogy úgy fest, mint akinek viszket a tenyere - mondta Clary, miközben félrerúgott egy üres üdítősdobozt az útból. - Minek is nevezett benneteket Alec? Para-valami?
- Parabatai - felelte Jace. - Két harcost jelent, akik együtt küzdenek. Közelebbi kapcsolatban vannak, mintha testvérek lennének. Alec több, mintha egyszerűen a legjobb barátom lenne. Az én apám és az ő apja is parabatai voltak fiatalkorukban. Az ő apja lett az én keresztapám, ezért élek velük. Ők a fogadott családom." -
Csontváros

Ezzel tulajdonképpen el is hangzott a lényeg. A parabatai kapcsolat két Árnyvadász között jöhet létre. Ez egy páros, tehát csak ketten lehetnek parabataik, többen nem. A két parabatai együtt harcol, és bármit megtesznek a másikért. Ahogy Jace is mondja, közelebb állnak egymáshoz, mint a testvérek. Életre szóló hűséget fogadnak a másiknak. Egyszerre barátok, testvérek, harcostársak, támaszai egymásnak. Vitázni lehet, hogy melyik az erősebb kapcsolat, ez nyilván a két féltől is függ, de sok esetben erősebb kapocs ez, mint a szerelem. 

"- Mi az a parabatai? És mit jelent az, hogy Gabriel apja szégyent hozott az árnyvadászokra?
- A parabatai görögül egyszerűen egy katona és egy kocsihajtó párosát jelenti - magyarázta Jem -, de ha a nephilimek mondják, akkor két harcost értenek alatta. Két férfit, akik felesküsznek rá, hogy együtt küzdenek, és bármi áron megvédik egymást.
- Két férfit? - kérdezte Tessa. - Nem állhat össze két nő vagy egy nő és egy férfi?
- Nem te mondtad, hogy a nőkből hiányzik a vérszomj? - emlékeztette Will a lányt anélkül, hogy hátrafordult volna." - Az angyal

Nos, ez a férfi dolog természetesen a korból fakadt csupán, az emancipáció az Árnyvadász világban is megtette a hatását: a parabatai páros bármilyen nemű lehet. Tehát lehet: fiú-fiú, lány-lány és lány-fiú vegyespáros is. A könyvekben a lány-lány pároson kívül mindenre van is példa.

A lényeg azt hiszem, ennyiből érthető, és a részletekért megint csak ide kattintsatok.

Ha esetleg még a két poszt olvasása után is akad kérdés, kérdezzetek! :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets