Blogger Widgets

2014. január 28., kedd

A szeretet fajtái


Sziasztok!

Felmerült a kérdés, hogy pontosan mik a szavak a szeretet rúnákra, mert hogy ugye nem csak a love rúna létezik, hanem több másik is:



Ahogy láthatjátok, a fentiek sem igazán angol szavak, ugyanis ezek a görögből származnak. A görögök a szeretet öt fajtáját különböztették meg. Ezek az agapé, az erósz, a filia, a sztorgé és a xénia. Ezeket láthatjátok nagyjából fent is, magyar szó nincs egyikre sem, csak magyar helyesírással írjuk le, amit az angolok angollal, úgyhogy a szótárakban nagy eséllyel hiába is keresitek őket. 
Ami nincs az a xénia, viszont van helyette ugye a ludus, a mania, a banquet és a pragma. Mindjárt kifejtem, hogy pontosan miért. 

A görögöknél az sztorgé a családi, rokoni szeretet. A filia a baráti szeretet. Az erósz, ahogy szerintem erre a legtöbben rá is jöttetek, a romantikus szeretet, vagyis a szerelem. A xénia a vendéglátó szeretet, az agapé pedig az isteni szeretet. (A vendéglátó szeretet sokak számára érdekesen hangozhat, de ha valaki ismeri az ókori görög világot, akkor az tudja, hogy a vendéglátás szinte szent dolognak számított. Ma már ez azért nem ennyire komoly, hogy külön kategóriát kapjon, valószínűleg ezért is maradt ki az Árnyvadász rúnák közül. Meg talán azért, mert az Árnyvadászok nem annyira a vendégszeretetről híresek. )

1973-ban ezt a görög elképzelést is felhasználva John Lee hatféle szeretetfajtát állapított meg. Ezek:
  • Eros - Szenvedélyes, erotikus, örömmel átitatott szeretet. A görögökhöz hasonlóan általában a romantikus szeretetet, vagyis a szerelmet jelenti.
  • Mania - Birtokló szeretet, féltékenységgel, nagy érzelmi csúcspontokkal és mélységekkel, szinte már rögeszméssé is fordulhat és függőséggé válhat.
  • Ludus - Játékos szeretet, a hódítás a lényeg, akár több partnerrel is párhuzamosan.
  • Storge - Az a fajta szerelem, ami lassan alakul át a barátságból, alapja ez a bajtársiasság, a felek közötti hasonlóságok.
  • Pragma - Az a fajta szeretet, amit a fej vezérel és nem a szív. Megfontolt, ésszerű.
  • Agape - Szinte már spirituális jellegű, önzetlen szeretet.

Ahogy láthatjátok a szeretet rúnái ezt a két rendszert ötvözik. Megvan mind a hat Lee-féle szeretetfajtára a külön rúna, ezenkívül a filia rúna is. 

Ami még kimaradt, az a banquet. Ez az önfeláldozó szeretet, ami úgy jelenik meg, hogy az egyik fél áldozatokat hoz a másikért, akár saját magát is feláldozza. 



Remélem, innentől kezdve érthető, hogy miért nem csak egyféle szeretet rúna van, és hogy melyik mit jelent. A legtöbbször persze az agape rúnával találkozhattok a fanartokon, ez terjedt el a szó szerinti értelemben vett szeretet rúnaként, és akár valamelyik közkedvelt "ship" (mondjuk Clary és Jace vagy Magnus és Alec), akár másfajta szeretetet jelképező párosoknál is láthatjátok, pl. Will és Jem párosánál Cassandra Jean tarotkártyáján. 


5 megjegyzés:

  1. A philia runának mi a jelentés ?

    VálaszTörlés
  2. A philia runa jelentese nincs ott viszont az teny es valo hogy megemlitetted..

    VálaszTörlés
  3. Az összetört szív rúnáját a filmben említik. Az melyik?

    VálaszTörlés

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets