Blogger Widgets

2014. január 11., szombat

Legjobb fordító - Szavazzatok Gergőre!


Sziasztok!

Bizonyára sokan tudjátok, hogy elindult egy verseny, a Magyar Könyvek Viadala, amelynek keretében a legjobb magyar könyvek, írók, borítók és fordítók "küzdenek meg" egymással. 

Most a Legjobb fordító kategória szavazása zajlik, és igen, Kamper Gergely is jelölt! 


Új Godfrey fotó


Kulisszák mögötti kép Jamie Burberry fotózásáról


2014. január 10., péntek

A pandemónium elmélet


Sziasztok!

Aranymag tegnap érdekes dologra hívta fel a figyelmünket, és úgy gondoltuk, ez bőven megér egy bejegyzést. Neki egyébként ezúton is nagyon köszönöm, a bejegyzés ötletét és a vidám perceket is!

Létezik ugyanis egy pandemónium elmélet, és azt hiszem, nekünk Árnyvadászoknak rögtön az Árnyvadász világ ugrik be róla. Mindenesetre a dolog nagyon érdekes, úgyhogy következzék az Észleltem rovat legújabb szerencsése!

Az elméletről egyébként Pléh Csaba: Bevezetés a megismeréskutatásba című könyvében olvashattok. De akkor a lényeg:

"Szabadjon megint saját példámból kiindulva a szófelismerés példáját ismét előhoznom. Egy klasszikus elmélet, Lindsay és Norman (1977) úgynevezett pandemonium elmélete szerint egy olyan bonyolult teljesítményt, mint az olvasás, sok kis démon valósít meg. A kognitív szerzőknél a „démonelmélet” a 11.1 ábrán látható elrendezését követi."


Részletesebben a könyvben, illetve EZEN a linken olvashattok róla, ez a forrás is.

További érdekesség, hogy Aranymagot az élmény egy Moly.hu kihívás kiírására is megihlette, amit ITT nézhettek meg és vehettek részt benne. Nagyon izgalmas kihívás, és biztosan vissza fogok járni, ugyanis Aranymag olyan könyveket keres, amelyekben az Árnyvadászok valami "árnyvadászosat" találnak.

Videó Jamie-vel a Burberry showról

2014. január 9., csütörtök

Még egy évre vegzetereklyei.net!


Sziasztok!

Aki követi Facebook oldalt, az tudhatja, hogy akad némi problémám tavaly a Google-lel, de most már minden rendben. Úgyhogy jelentem:

Még legalább egy évre miénk a vegzetereklyei.net domain! 

Valószínűleg nektek nem tűnik ez nagy dolognak, de én nagyon örülök neki, és szerettem volna veletek is megosztani. Azért mégis sokkal szebb, mint az eredeti (és egyébként még mindig használható) http://arnyvadaszvilag.blogspot.hu/ címünk.

Jamie a Burberry showján


Sziasztok!

A kampány után természetes, hogy Jamie is ott volt az idei Burberry AW14 Menswear Show-n tegnap. 

Íme néhány kép az eseményről:






Még több képért katt a folytatásra!

2014. január 8., szerda

The Last Stand of The New York Institute - Hangoskönyv részlet


Sziasztok!

Most a legutóbbi Bane krónikák novella, a The Last Stand of The New York Institute hangoskönyv változatába is belehallgathatunk, aminek a narrátora Jamie Bamber volt. 

Hallgassatok bele a hangoskönyvbe az EW oldalán a képre kattintva:

http://shelf-life.ew.com/2014/01/07/the-bane-chronicles-jamie-bamber-audiobook-exclusive/

Jövő héten érkezik az új CoHF borító!


Sziasztok!

Cassie nem is olyan régen már elárulta, hogy januárban végre láthatjuk a Mennyei tűz városa borítóját, és azt is hozzá tette, hogy különleges módon érkezik. 



Most azonban már végleges:
A borítót január 14-én láthatjuk majd, bár az amerikaiak némi előnnyel indulnak, ugyanis a tévében debütál majd, egészen pontosan a The Insiderben, a CBS-en, New Yorki idő szerint este 7-kor. (Ez magyar idő szerint igazából már 15-e lesz, elvileg hajnali 1.)

De Cassie megnyugtatott mindenkit, aki nem amerikai, hogy nem sokkal később felkerül az internetre is, illetve ahogy az Árnyvadászokat ismerem, minden bizonnyal a videót is hamar megnézhetjük majd.

Anita B. előzetes


Sziasztok!

Kijött Robert Sheehan új filmjének, az Anita B.-nek az első előzetese. A történet egy magyar zsidó lányról szól, aki túlélte Auschwitzot és most a háború után egyetlen élő rokona maradt, a nagynénje. A filmben Robbie a lány szerelmét, Elit alakítja.


Új Lily kép a Lancôme kampányból


Sziasztok!

Kaptunk egy új képet Lilyről, amelyet a Lancôme kampányához készítettek róla.


2014. január 7., kedd

Új Godfrey képek



Boldog szülinapot, Robbie!


Sziasztok!

Ma ünnepli 26. születésnapját a mi Simonunk, Robert Sheehan! Ezúton is boldog szülinapot kívánunk neki!


Ilyenek lennének magyarul...


Sziasztok!

Nem tudom, ki mennyire látta, olvasta a cikkeket, amelyek mostanában a neten keringenek a névadással kapcsolatban. Aki esetleg nem, annak összefoglalnám a problémát: rengetegen választanak olyan nevet a gyerekeiknek, amelyek nem szerepelnek még a klasszikus névtárban. Ez pedig sokszor azzal a problémával is jár, hogy az angol vagy más eredetű neveket bizony magyar helyesírással kell leírni, kiejtés alapján.

Az újonnan kiadott névlistában rengeteg olyan név szerepel, amely sokaknál kiveri a biztosítékot. Sok szülő szeretné például kedvenc könyvszereplőiről elnevezni csemetéjét, így totyognak már Magyarországon Gandalfok és Frodók, de még Szedrikek és Herrik is. (Igen, utóbbi kettő Cedric és Harry volt fénykorában.)

Na, de mégis mi köze ennek az Árnyvadászokhoz? Amerikában már volt példa a szereplők utáni névadásnak, például a Comic Conon fordult elő, hogy Jamie-nek mutattak egy Jace nevű csecsemőt. A legnépszerűbb amerikai nevek között amúgy is sok Árnyvadász név szerepel. Nyilván nem feltétlenül csak Cassie rajongóinak hála, de a 2013-as TOP100-as férfi nevek listáján ott van a Henry (9.), Gabriel (17.), Alexander (19.), William (20.), Sebastian (26.), James (33.), Luke (38.), Jace (43.), Matthew (65.), Gideon (91.), Max (92.), Julian (96.), a női TOP100-as listán pedig Charlotte (1.), Olivia (3.), Emma (10.), Isabelle (62.), Sophie (72.). 

Na de hogy miért a bejegyzés? Nagy híve vagyok a neveknek, és alapvetően annak is, hogy könyvszereplőkről kapjanak nevet a babák, én magam is így kaptam egyébként a sajátomat, de azt gondolom, vannak határok. Mindenesetre összeállítottam az Árnyvadászoknak egy listát arról, hogy kedvenc szereplőink neve, hogyan is nézne ki körülbelül magyarul a jelenleg hatályos névadási jogszabályok alapján. Előre figyelmeztetnék mindenkit, hogy gyengébb idegzetűeknek nem ajánlom!

(Csak az érdekesebbeket emeltem ki, és az átírás természetesen nem hivatalos.)

Végzet ereklyéi:
  • Kleri
  • Dzsész
  • Szájmon
  • Magnusz
  • Dzsoszlin
  • Lúk
  • Válentájn
  • Dzsonatán
  • Dzsorden
Pokoli szerkezetek:
  • Tessza
  • Dzsémsz/Dzsem
  • Villiem
  • Dzsesszamin

The Dark Artifices:
  • Dzsulien
 TLH:
  • Krisztofer
  • Dzsémsz
  • Grész
  • Kordélia
  • Dzsesszí
  • Mettyú
  • Csarlsz

2014. január 6., hétfő

Januári DVD-megjelenések


Sziasztok!

A Pro Video kihozott egy videó azokról a filmekről, amelyeknek a DVD-i januárban jelennek meg. Köztük van a Csontváros is, és bár "csak" a régi, feliratos előzetes van belevágva, a végén azért láthatjuk magát a DVD-t is.


Új Cassandra Jean fanart - Tessa és Jem


2014. január 5., vasárnap

Vasárnapi Vámpírok: Dracula 6. rész

Szóval visszatértünk a szünet után. A sorozat is, én is. Csak nagy vonalakban emlékeztem, mi történt eddig. Persze, azért a főbb események megvoltak, meg az előzmények bemutatása is segített, de ilyen apró részletek eltűntek. Érdekes, hogy nem is vártam, vagy nem is hiányzott az egész sorozat, pedig ilyenkor azért már szoktam nézni, hány nap van a folytatásig (mint mondjuk a Walking Deadnél, az még egy hónap!).
Ebben a részben szintén volt minden: egymás háta mögött szervezkedés, rablás, egyértelműen mű szerelmes pillantások, látványosan fröcsögő vér. Komolyan, nem tudom, hogy tud ez a pasi így enni, egy normál újszülött vámpír bármelyik másik világban feleennyi mocskot nem csinál. Élek a gyanúperrel, hogy Drakula nem is vámpír, hanem csak úgy csinál, ezért minden összevérez. Azt se tudja, milyen egy igazi vámpír. Jó, nyilván látványosra akarták csinálni, mert hű meg há, de ez így már inkább komikus, mint ijesztő.
Az a vampirehunter nő is (akinek még mindig képtelen vagyok megjegyezni a nevét, nem jó a névmemóriám, ez van, vizuális típus vagyok) ott szervezkedik, de nem értem, van-e ennek a dolognak célja, vagy lesz-e ebből haszna. Lehet, csak poénból csinálja, mert jól szórakozik. Meg mert pasik írják a sorozatot, és nekik feltétlenül kellett bele egy jelenet, ahol két nő smárol. De nem szólok egy szót sem, pasik is csináltak már ilyet valamelyik részben még az elején, szóval azért elég merészek. Visszatérve a szőke nőre, lehet, hogy benne volt már, miért jó ez neki, de ha volt is, nem emlékszem. Biztos kiderül majd. Vagy valaki világosítson fel, ha teljesen sötét lennék.
Ó, és a legjobb. Ellátogattunk Budapestre, ami annyiból állt, hogy láttuk a parlament tetejét. Magyarul ugyanazt a város láttuk, amit egyébként a sorozatban mindig, csak most más részletét, más szögből. Éljen, milyen kreatívak voltak a készítők, hogy ezt meg tudták oldani. De tök mindegy, ez úgyis csak nekünk, pestieknek tűnik fel, az amerikaiak elhiszik, hogy az egy másik város, nekik jó az is.
Jövő héten ugyanitt, ugyanekkor. Már csak három rész van hátra.

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets